ubiDOCS – Afvaltransport 

Inleiding

ubiDOCS-Waste is een digitaal platform dat tot doel heeft de traceerbaarheid van afval (gevaarlijk of niet) te dematerialiseren om het dagelijkse beheer van de afvalopvolgingsbon te vereenvoudigen en de verwerkingskanalen te beveiligen.

Lexicon

Het is mogelijk dat u tijdens het lezen van deze pagina’s onbekende termen tegenkomt.

Hier is een kleine woordenlijst om je te helpen de volgende paragrafen te begrijpen.

Kom een kijkje nemen in ons woordenboek… en als je het antwoord op je vraag niet kunt vinden, stuur ons dan een e-mail om opheldering te vragen.

ubiDOCS oplossing

Lees de voorwaarden zorgvuldig door om te begrijpen hoe een transportdocument moet worden gegenereerd om aan de wet te voldoen.
Als u kiest voor gegevensintegratie, moet u mogelijk uw tools aanpassen zodat u ubidata kunt voorzien van de informatie die wettelijk is vereist voor de geldigheid van uw transportdocumenten.
ubidata zorgt voor de integriteit van de gegevens, maar u blijft verantwoordelijk voor de geldigheid ervan.

We zijn de oplossing nog aan het ontwikkelen.
Kom regelmatig terug om te zien hoe het gaat.

Voorwaarden

Actoren: beschrijving en rol
De rol van een ACTOR:

– OPDRACHTGEVER
– AFVALPRODUCENT
– VERVOERDER
– IHM, indien geen = AFVALPRODUCENT
– AFVAL VERWERKER
– AUTORITEIT/ ADMINISTRATIE  / TOEZICHTHOUDERS

wordt gegeven bij het maken van een document (eenzelfde bedrijf kan meerdere rollen dragen in eenzelfde document, of een verschillende rol in verschillende documenten).

=> Lees meer
Het leven van een digitaal transport document: document statussen
Een digitaal identificatieformulier doorloopt verschillende statussen.
Elke speler in het systeem heeft een deel van de verantwoordelijkheid in het verrijken van het document.
Telkens wanneer de status verandert, zijn er wettelijk een aantal acties vereist.

=> Lees meer
Inhoud van het digitale identificatieformulier / traceerbaarheidsdocument
Het digitale identificatieformulier / traceerbaarheidsdocument is op basis van de sjablonen die de OVAM ter beschikking stelt opgebouwd.
Dit digitale identificatieformulier zal uniek zijn voor België, en ter goedkeuring worden voorgelegd aan de 3 gewesten. Het zal de door de 3 regio’s vereiste informatie bevatten en zal worden aangepast wanneer een nieuwe eis wordt gesteld.

=> Lees meer
Toegang tot het systeem
Alle records zullen toegankelijk zijn voor ubidata ’s klanten via de mobiele app en het ubiTT-webportaal.

In de oplossing zijn de volgende acties mogelijk:
>  Gebruikersbeheer (creatie, uitgave, raadpleging)
> Documentbeheer (creatie, editie, raadpleging)

Het delen van informatie met bedrijven die niet klant van Ubidata zijn geschiedt via een e-mail met een pdf als bijlage of via een JSON-bestand.

Het is voorzien om de pdf bestanden op de mobiele toestel van een chauffeur te visualiseren op aanvraag bij een controle.
Digitale ondertekeningen
Het digitale identificatieformulier moet via ubiDOCS op 2 plaatsen worden ondertekend:
–        de IHM of AZRT voordat de vervoersactiviteit van start kan gaan.
–        de afvalverwerker (of de chauffeur als er geen medewerker is op de plaats van de afvalverwerker) bij het lossen van het afval

De middelen voor ondertekening zijn verschillend in deze 2 stappen.

=> Lees meer
Verantwoordelijkheid
De persoon die de identificatieformulier tekent om transport vrij te maken behoort tot het bedrijf dat de rol van IHM of AZRT in het ubidata systeem draagt (zie ubiDOCS – Afvaltransport – betrokken actoren).
Zowel deze persoon als het bedrijf zijn contractueel verplicht om de juiste gegevens te verstrekken en nemen de verantwoordelijkheid voor de in het ubidata-systeem geïmporteerde gegevens.
Ubidata zal contractueel duidelijk maken dat het bedrijf dat de gegevens aanlevert, plichten heeft te vervullen met betrekking tot de geldigheid van de gegevens.

Ubidata is vanaf de aanmaak van het e-id-nummer verantwoordelijk voor het proces om alle gegevens die verband houden met een specifiek afvaltransport, op de juiste manier te verzamelen, te bewaren en te delen.
Ubidata heeft een beveiligde omgeving opgezet waar gegevens worden gedupliceerd om ze te kunnen herstellen in geval van onverwachte problemen. Er worden ook back-ups op afstand gemaakt.

Wanneer gegevens in de gegevensbank zijn opgeslagen (vanaf het status ‘KLAAR’), kunnen ze niet door de gebruikers worden gewist of gewijzigd.
Wanneer gegevens in een document worden gewijzigd, wordt een afzonderlijk record opgeslagen en worden logboeken bijgehouden voor elke wijziging in het document. Het pdf document bevat echter de laatste beschikbare information met een teken dat er een verandering opgetreden is zoals in volgend paragraaf beschreven is.

=> Lees meer over Wijzigingslogboek
Verdere vragen….
Wanneer we met onze klanten praten, komen er een hele reeks vragen binnen ….. We hebben ze samengebracht in een FAQ-pagina op ubiDOCS.

=> de FAQ-pagina openen

Gedetailleerde beschrijving van de oplossing

Hieronder kunt u een gedetailleerde beschrijving downloaden van onze ubiDOCS-oplossing en hoe deze is goedgekeurd door de autoriteiten:

Mobiele toepassing

web interface (ubiTT)

Uiteindelijk zal de webapplicatie verschillende webpagina’s hebben, gegroepeerd onder een menu met de naam ubiDOCS.

In de oplossing zijn de volgende acties mogelijk:

  • Gebruikersbeheer (creatie, uitgave, raadpleging)
  • Documentbeheer (creatie, editie, raadpleging)

Gegevensintegratie

Gebruikt u specifieke software om uw toeleveringsketen te beheren, maar dekt deze niet de laatste fase van het transport?

U hoeft uw transportmissies niet opnieuw te coderen in verschillende tools, want wij bieden u de mogelijkheid om onze systemen met elkaar te laten communiceren.

Gegevens worden uitgewisseld via een API.

Een application programming interface (API) is een verzameling functies en procedures die worden gebruikt om softwaretoepassingen te maken.

Onze RESTful API-referentie is toegankelijk via de swagger, waar je een lijst met END POINTS en hun beschrijvingen vindt.

ubidata biedt ook een testomgeving om de oplossing te evalueren en de functionaliteit te testen voordat u live gaat.


Updated on januari 19, 2024

Related Articles

Warning: chmod(): Operation not permitted in /var/www/html/wp-admin/includes/class-wp-filesystem-direct.php on line 173