1. Home
  2. ubidata producten
  3. ubiDOCS
  4. ubiDOCS – Gegevensintegriteit

ubiDOCS – Gegevensintegriteit

De procedure voor het afleveren van het digitale identificatieformulier moet de integriteit van de daarin vervatte gegevens waarborgen vanaf het tijdstip waarop zij voor de eerste maal ondertekend wordt en in alle gevallen voor het transport aanvat.

Bij elke extra ondertekening of aanvulling zal de integriteit van de gegevens opgenomen in het digitale identificatieformulier gewaarborgd zijn.

De integriteit van gegevens staat vast als zij volledig en ongewijzigd zijn gebleven. De gegevens vervat in het digitale identificatieformulier en de logbestanden zijn uniek en hebben slechts betrekking op één transport.

ubidata oplossing

De Ubidata-oplossing overschrijft nooit records. Elke wijziging resulteert in een nieuwe regel in de database met extra informatie over wie de wijziging/toevoeging heeft gedaan en wanneer.

Hierdoor wordt de integriteit van de gegevens in het digitale document gewaarborgd zodra het document ‘ISSUED’ is (d.w.z. er bestaat een document met een identificatienummer).

De gegevens op het digitale identificatieformulier en in de logbestanden zijn uniek en hebben slechts betrekking op één vervoersoperatie die wordt geïdentificeerd met één rechtsgeldige identificatiecode.

Documentidentificatie

De belangrijkste identifier zal altijd onze eigen document-GUID zijn (globally unique identifier: https://datatracker.ietf.org/doc/html/rfc4122).

Het document bevat ook een woordenboek met aanvullende referenties.

Consumenten kunnen de GUID van een document opvragen met behulp van hun domeinspecifieke identificatieformaat.

Dit voorbeelddocument:

“guid”: “abcd-1234-efef-5678”,

“references”: {

“ID_FMT_1”: “ubi-123456_ref”,

“ID_FMT_2”: “prefix:1234567:org:location”

Kan rechtstreeks worden benaderd via zijn GUID:

GET /document/ abcd-1234-efef-5678

Of we kunnen eerst de richtlijn opzoeken met ons eigen id-formaat:

GET /documents?idFormat= ID_FMT_1&id=ubi-123456_ref

=> abcd-1234-efef-5678

Wijzingingslogboek

De API stelt geen expliciete DELETE methoden beschikbaar. Gegevens kunnen alleen worden aangemaakt (POST) en gewijzigd (PATCH).

Elke wijziging aan een document creëert een nieuwe revisie van dat document. Een revisie bevat de bijgewerkte inhoud van het document, samen met de gebruiker van de wijziging en het tijdstempel.

In het kort: HERZIENING = VORIGE VERSIE + WIJZIGINGEN.

De API stelt deze revisies beschikbaar, wat het mogelijk maakt om alle wijzigingen gedurende de levensduur van het document te controleren. Standaard zal het ophalen van het document de laatste revisie opleveren. Revisies zijn zichtbaar in de pdf exports, de web portal, de mobiele app.

Updated on augustus 18, 2023